Nadziewamy kurczaka
Szukasz pomysłu na nadziewanego kurczaka? Mamy gotowe, sprawdzone rozwiązania w sam raz dla ciebie.
Nadzienia, które tu proponujemy, wzbogacają smak dań z drobiu, zawierają niewiele tłuszczu i dużo zdrowego błonnika oraz węglowodanów. Można nadziewać nimi ptaki lub upiec oddzielnie. Dzięki temu urozmaiceniu można nakładać nieco mniejsze porcje mięsa, a za sprawą dodatkowej ilości owoców czy warzyw danie będzie doskonale zbilansowane. Jeśli ptak jest duży, należy zwiększyć ilość nadzienia.
Nadzienie z jabłek, orzechów i suszonych śliwek
6 porcji
100 g suszonych śliwek bez pestek
3 łyżki porto lub świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 małe jabłko deserowe, drobno pokrojone
2 szalotki, drobno pokrojone
30 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
75 g zmiksowanej świeżej bułki grahamki
1–2 łyżki listków świeżego tymianku
1 jajko, roztrzepane
sól i pieprz
Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 20 lub 40 minut, w zależności od metody
1) Pokroić nożyczkami śliwki na małe kawałki. Włożyć do garnka i dodać porto lub sok pomarańczowy. Ustawić na małym ogniu, doprowadzić prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia w chwili, gdy śliwki wchłoną cały płyn. Przełożyć do miski.
2) Dodać jabłka i szalotki. Zamieszać. Dodać orzechy włoskie, bułkę, tymianek, jajko, sól i pieprz i dobrze wymieszać.
3) Nadziać masą kurczaka lub indyka od strony szyi, a z reszty nadzienia uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i upiec oddzielnie. Kulki należy ułożyć na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 20 minut, w czasie gdy indyk lub kurczak się piecze.
4) Można również całe nadzienie włożyć do natłuszczonej blachy o średnicy 17,5 cm, rozkładając je równo i przyciskając do dna. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC
Inne propozycje
Zamiast śliwek posiekać suszone morele i namoczyć je w armagnacu. Wymieszać z migdałami zamiast orzechów włoskich oraz 2 drobno posiekanymi gałązkami selera zamiast jabłka. Doprawić 1 łyżeczką cynamonu i 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej.
Nadzienie z kiełbasy i kasztanów
6 porcji
100 g najlepszej gatunkowo kiełbasy wieprzowej
100 g gotowanych lub pakowanych próżniowo kasztanów,
drobno posiekanych
2 szalotki, drobno posiekane
75 g zmiksowanej świeżej bułki
1 i 1/2 łyżki świeżej szałwii, posiekanej
1 jajko, roztrzepane
sól i pieprz
Przygotowanie: 10 minut
Gotowanie: 30 lub 40 minut, w zależności od metody
1) Obrać kiełbasę ze skórki i przełożyć do miski. Dodać posiekane kasztany i szalotki i wymieszać z mięsem z kiełbasy. Dodać bułkę, jajko, szałwię, sól i pieprz i dobrze wymieszać.
2) Nadziać tą mieszaniną indyka lub kurczaka od strony szyi, a z reszty nadzienia uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i upiec oddzielnie. Kulki należy ułożyć na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 30 minut, w czasie gdy piecze się indyk lub kurczak.
3) Można również całe nadzienie włożyć do natłuszczonej blachy o średnicy 17,5 cm, rozkładając je równo i przyciskając do dna. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C.
Inne propozycje
• Zamiast posiekanych kasztanów użyć purée z niesłodzonych kasztanów z puszki.
• Aby zwiększyć ilość błonnika, użyć zmiksowanej grahamki.
• Aby przygotować proste nadzienie z szałwii i cebuli, należy posiekać 3 średnie cebule i usmażyć je na złoto na 30 g masła.
• Przełożyć do miski i dodać 170 g zmiksowanej świeżej bułki, 2 łyżki świeżej posiekanej szałwii lub 2 łyżeczki pokruszonej suszonej, 1 ubite jajko oraz sól i pieprz do smaku.
Fot. Adobe Stock