Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Jak przechowywać i gotować ryż oraz kasze

Jak przechowywać i gotować ryż oraz kasze

W zależności od rodzaju ryżu bądź kaszy różny jest okres jego przydatności do spożycia. Warto o tym pamiętać zanim przygotujemy posiłek z ich wykorzystaniem.

Biały i dziki ryż, jeśli są szczelnie opakowane, można przechowywać bardzo długo, brązowy natomiast tylko do 6 miesięcy. Włożony do lodówki lub zamrażalnika, zachowuje świeżość znacznie dłużej. Arborio to ryż o średnich ziarnach, używany do risotta. Ma kremową konsystencję po ugotowaniu.
Ryż aromatyczny, na przykład basmati, japoński czy jaśminowy, zawiera naturalne substancje, które zapewniają mu ciekawy aromat i smak. Aromat może się różnić w zależności od rocznika zbiorów.
Dziki ryż należy zawsze wypłukać, żeby usunąć piasek. Podczas gotowania nie musi wchłonąć całej wody, żeby był miękki. W razie potrzeby można go odcedzić przed podaniem. Ryż będzie bardziej sypki, jeśli zdejmiemy rondel z ognia po wymaganym czasie gotowania i odczekamy 5–10 minut, a następnie spulchnimy go widelcem.

Jak gotować ryż i kasze

Poniższe wskazówki i tabela pomogą ugotować ryż, tak aby zawsze się udał. Jedną porcję ugotowanego ryżu otrzymamy z 1/2-3/4 szklanki surowego.
Należy zagotować wodę w rondlu. Dodać 1/4 łyżeczki soli i ewentualnie 1 łyżkę masła. Wsypać ryż, zamieszać i ponownie doprowadzić wodę do wrzenia. Przykryć rondel i zmniejszyć ogień. Gotować zgodnie z przepisem, aż ryż będzie miękki.

Fot. Adobe Stock

4.7/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x