W zależności od rodzaju ryżu bądź kaszy różny jest okres jego przydatności do spożycia. Warto o tym pamiętać zanim przygotujemy posiłek z ich wykorzystaniem.
Biały i dziki ryż, jeśli są szczelnie opakowane, można przechowywać bardzo długo, brązowy natomiast tylko do 6 miesięcy. Włożony do lodówki lub zamrażalnika, zachowuje świeżość znacznie dłużej. Arborio to ryż o średnich ziarnach, używany do risotta. Ma kremową konsystencję po ugotowaniu.
Ryż aromatyczny, na przykład basmati, japoński czy jaśminowy, zawiera naturalne substancje, które zapewniają mu ciekawy aromat i smak. Aromat może się różnić w zależności od rocznika zbiorów.
Dziki ryż należy zawsze wypłukać, żeby usunąć piasek. Podczas gotowania nie musi wchłonąć całej wody, żeby był miękki. W razie potrzeby można go odcedzić przed podaniem. Ryż będzie bardziej sypki, jeśli zdejmiemy rondel z ognia po wymaganym czasie gotowania i odczekamy 5–10 minut, a następnie spulchnimy go widelcem.
Jak gotować ryż i kasze
Poniższe wskazówki i tabela pomogą ugotować ryż, tak aby zawsze się udał. Jedną porcję ugotowanego ryżu otrzymamy z 1/2-3/4 szklanki surowego.
Należy zagotować wodę w rondlu. Dodać 1/4 łyżeczki soli i ewentualnie 1 łyżkę masła. Wsypać ryż, zamieszać i ponownie doprowadzić wodę do wrzenia. Przykryć rondel i zmniejszyć ogień. Gotować zgodnie z przepisem, aż ryż będzie miękki.
Fot. Adobe Stock