Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Jak mrozić warzywa

Jak mrozić warzywa

Warzywa przeznaczone do zamrożenia starannie myjemy i obcinamy, a często też lekko obgotowujemy we wrzątku. Nie wszystkie warzywa można mrozić. Szparagi, buraki, cała i krojona marchew, kalafiory, ogórki, bakłażany, koper włoski, młoda kapusta, pory, ziemniaki, rzodkiewka, cukinia i inne warzywami dyniowate po rozmrożeniu rozpadają się. Niżej zamieszczono porady dotyczące mrożenia tych warzyw, które się do tego dobrze nadają.

BROKUŁY
Sparzyć kawałki wielkości kęsa przez 3 minuty. Schłodzić całkowicie w wodzie z lodem. Starannie odlać, włożyć do pojemnika i zamrozić. Spożyć w ciągu 12 miesięcy.

BRUKSELKA
Sparzyć brukselkę przez 3–5 minut, w zależności od wielkości główek. Schłodzić całkowicie w wodzie z lodem. Starannie odlać, włożyć do pojemnika i zamrozić. Spożyć w ciągu 12 miesięcy.

CEBULA
Zapakować luźno surową, drobno posiekaną cebulę, dymkę lub szczypior do pojemnika i zamrozić. Spożyć w ciągu 6 miesięcy.

DYNIA
Ugotować dynię do miękkości i utrzeć na purée. Schłodzić całkowicie, włożyć do pojemnika i zamrozić. Spożyć w ciągu 6 miesięcy.

FASOLKA SZPARAGOWA
Sparzyć obraną fasolkę, przyjmując 3 minuty na każde 1/2 kg. Schłodzić całkowicie w wodzie z lodem. Starannie odlać, włożyć do pojemnika i zamrozić. Spożyć w ciągu 12 miesięcy.

GROSZEK
Sparzyć zielony groszek łuskowy przez 2 minuty. Schłodzić całkowicie w wodzie z lodem. Starannie odlać, włożyć do pojemnika i zamrozić. Spożyć w ciągu 12 miesięcy.
Sparzyć groszek cukrowy przez 2 minuty. Schłodzić całkowicie w wodzie z lodem. Starannie odlać. Umieścić w jednej warstwie na blasze do pieczenia lub tacy. Zamrozić, a następnie włożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Spożyć w ciągu 9 miesięcy.

KABACZEK
Ugotować kabaczek do miękkości i utrzeć na purée. Schłodzić całkowicie, włożyć do pojemnika i zamrozić. Spożyć w ciągu 6 miesięcy.

KUKURYDZA
Sparzyć całe kolby przez 4–8 minut, w zależności od wielkości. Schłodzić całkowicie w wodzie z lodem. Odkroić ziarna lub pozostawić kolby w całości, włożyć do pojemnika i zamrozić. Spożyć w ciągu 6 miesięcy.

MARCHEW
Ugotować marchew do miękkości i utrzeć na purée (marchew w kawałkach nie nadaje się do mrożenia). Schłodzić, włożyć do pojemnika i zamrozić. Spożyć w ciągu 6 miesięcy.

OKRA
Sparzyć obraną przez 4 minuty. Schłodzić całkowicie w wodzie z lodem. Starannie odlać, włożyć do pojemnika i zamrozić. Spożyć w ciągu 6 miesięcy.

PAPRYKA
Surową paprykę posiekać drobno, włożyć do pojemnika i zamrozić. Spożyć w ciągu 12 miesięcy.

PASTERNAK
Ugotować pasternak do miękkości i utrzeć na purée (pasternak w kawałkach nie nadaje się do mrożenia). Schłodzić, włożyć do pojemnika i zamrozić. Spożyć w ciągu 6 miesięcy.

POMIDORY
Sparzyć całe pomidory przez 2 minuty. Schłodzić całkowicie w wodzie z lodem. Starannie odlać, włożyć do pojemnika i zamrozić. Sos pomidorowy również można zamrażać. Spożyć w ciągu 12 miesięcy.

RZEPA I BRUKIEW
Ugotować rzepę lub brukiew do miękkości i utrzeć na purée. Schłodzić całkowicie, włożyć do pojemnika i zamrozić. Spożyć w ciągu 6 miesięcy.

SŁODKIE ZIEMNIAKI
Ugotować słodkie ziemniaki do miękkości i utrzeć na purée. Schłodzić całkowicie, włożyć do pojemnika i zamrozić. Spożyć w ciągu 6 miesięcy.

SZPINAK
Sparzyć całe liście przez 2 minuty. Schłodzić całkowicie w wodzie z lodem. Starannie odlać, włożyć do pojemnika i zamrozić. Spożyć w ciągu 6 miesięcy.

ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE
Sparzyć całe liście przez 2 minuty. Schłodzić całkowicie w wodzie z lodem. Starannie odlać, włożyć do pojemnika i zamrozić. Spożyć w ciągu 6 miesięcy.

Fot. Shutterstock

Oceń post
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x