Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Imponujący półmisek serów

Imponujący półmisek serów

Talerz serów to przystawka łatwa do przygotowania . Sery, podane zarówno same, jak i z owocami, warzywami, krakersami czy pieczywem, smakują ludziom w każdym wieku.

Na każdą osobę należy przeznaczyć około 50 g sera w czterech lub pięciu gatunkach. Sery należy zróżnicować pod względem koloru, konsystencji i smaku. Do łagodnych należą takie jak: colby, havarti i łagodny cheddar. Nieco głębszy smak mają na przykład: ser brie, camembert, edamski, gouda, średnio dojrzały cheddar i ementaler. Warto uwzględnić też gatunki ostrzejsze: pleśniowe, gorgonzola, gruyere, parmezan, provolone czy dojrzały cheddar.
Dobrze jest pokroić sery w różne kształty, na przykład w prostokąty, kwadraty, trójkąty, kostkę i słupki. Będą wtedy wyglądać bardziej apetycznie. Najlepiej kroi się je tuż po wyjęciu z lodówki ostrym nożem. Można to zrobić kilka godzin przed przyjęciem, zawinąć ser w folię spożywczą i włożyć do lodówki.
Na półmisku należy ułożyć mniejsze porcje i uzupełniać je w miarę potrzeb, inaczej sery mogą utracić walory smakowe.

Półmisek serów, owoców i orzechów

PRZYGOTOWANIE ŁĄCZNY CZAS: 30 min

Składniki:
1 świeży ananas
350 g sera gouda, pokrojonego w kostkę
350 g sera cheddar, pokrojonego w kostkę
350 g sera ementaler, pokrojonego w kostkę
350 g sera śmietanowego z papryką, pokrojonego w kostkę
450 g białych winogron
450 g czerwonych winogron bez pestek
1 melon miodowy, pokrojony w kostkę
1 melon kantalupa, obrany i pokrojony w kostkę
450 g truskawek
200 g orzechów włoskich

1) Pokroić ananasa. Ułożyć na półmisku lub na paterze. Obrać drugą połówkę i pokroić w kostkę. Ułożyć sery, owoce i orzechy na półmisku lub na paterze.

24 porcje

WARTOŚCI ODŻYWCZE: 1 porcja zawiera 313 kcal, 20 g tłuszczów (w tym 12 g NKT), 63 mg cholesterolu, 337 mg sodu, 18 g węglowodanów, 1 g błonnika, 17 g białka

Fot. Shutterstock

4.7/5 - (6 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x