Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Ile potrzeba na jedną porcję?

Ile potrzeba na jedną porcję?

Specjaliści i dietetycy zalecają jedzenie co najmniej pięciu porcji warzyw i owoców dziennie, a jeśli to możliwe, nawet dziewięciu.

Podane w tabeli ilości warzyw odpowiadają jednej porcji.

warzywajedna porcja (80 g)
bakłażany1/3 bakłażana
brokuły2 różyczki z łodyżkami
brukselka8 sztuk
brukiew3 czubate łyżki
buraki3 małe w całości lub 7 plasterków
cebula1 średnia
cieciorka3 czubate łyżki
cukinia1/2 dużej cukinii
groszek świeży, z puszki i mrożony3 czubate łyżki
groszek cukrowy1 garść
groszek śnieżny1 garść
grzyby świeże3–4 czubate łyżki
grzyby suszone2 łyżki lub 1 garść borowików
jarmuż4 czubate łyżki
kalafior8 różyczek
kapusta1/6 małej główki kapusty lub 2 garści poszatkowanej
kapusta pekińska1/5 główki
karczochy2 serca karczochów
kiełki fasoli, świeże2 garści
kukurydza
miniaturowa
z puszki lub mrożona
kolba kukurydzy

6 sztuk
3 czubate łyżki
1 sztuka
marchewka
gotowana
starta

3 czubate łyżki
1/3 miseczki
młoda kapusta, boćwina4 czubate łyżki
ogórekkawałek długości 5 cm
okra16 sztuk średniej wielkości
papryka świeża i ze słoika1/2 papryki
pasternak1 duży
pieczarki14 sztuk
pomidory
z puszki
świeże
suszone

2 całe
1 średni lub 7 małych
4 plastry
por1 sztuka (tylko biała część)
rośliny strączkowe
fasola czarne oczko, półksiężycowata, cannellini, kidney, bób
fasolka szparagowa, fasola jaś

3 czubate łyżki
4 czubate łyżki
rzodkiewka10 sztuk
sałata1 miseczka
seler naciowy3 łodygi
soczewica3 łyżki
szparagi świeże5 sztuk
szparagi z puszki7 sztuk
szpinak
gotowany
świeży

2 czubate łyżki
1 miseczka

Fot. Adobe Stock

4.7/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x