Specjaliści i dietetycy zalecają jedzenie co najmniej pięciu porcji warzyw i owoców dziennie, a jeśli to możliwe, nawet dziewięciu.
Podane w tabeli ilości warzyw odpowiadają jednej porcji.
warzywa | jedna porcja (80 g) |
bakłażany | 1/3 bakłażana |
brokuły | 2 różyczki z łodyżkami |
brukselka | 8 sztuk |
brukiew | 3 czubate łyżki |
buraki | 3 małe w całości lub 7 plasterków |
cebula | 1 średnia |
cieciorka | 3 czubate łyżki |
cukinia | 1/2 dużej cukinii |
groszek świeży, z puszki i mrożony | 3 czubate łyżki |
groszek cukrowy | 1 garść |
groszek śnieżny | 1 garść |
grzyby świeże | 3–4 czubate łyżki |
grzyby suszone | 2 łyżki lub 1 garść borowików |
jarmuż | 4 czubate łyżki |
kalafior | 8 różyczek |
kapusta | 1/6 małej główki kapusty lub 2 garści poszatkowanej |
kapusta pekińska | 1/5 główki |
karczochy | 2 serca karczochów |
kiełki fasoli, świeże | 2 garści |
kukurydza • miniaturowa • z puszki lub mrożona • kolba kukurydzy | 6 sztuk 3 czubate łyżki 1 sztuka |
marchewka • gotowana • starta | 3 czubate łyżki 1/3 miseczki |
młoda kapusta, boćwina | 4 czubate łyżki |
ogórek | kawałek długości 5 cm |
okra | 16 sztuk średniej wielkości |
papryka świeża i ze słoika | 1/2 papryki |
pasternak | 1 duży |
pieczarki | 14 sztuk |
pomidory • z puszki • świeże • suszone | 2 całe 1 średni lub 7 małych 4 plastry |
por | 1 sztuka (tylko biała część) |
rośliny strączkowe • fasola czarne oczko, półksiężycowata, cannellini, kidney, bób • fasolka szparagowa, fasola jaś | 3 czubate łyżki 4 czubate łyżki |
rzodkiewka | 10 sztuk |
sałata | 1 miseczka |
seler naciowy | 3 łodygi |
soczewica | 3 łyżki |
szparagi świeże | 5 sztuk |
szparagi z puszki | 7 sztuk |
szpinak • gotowany • świeży | 2 czubate łyżki 1 miseczka |
Fot. Adobe Stock