Ile potrzeba na jedną porcję?

Specjaliści i dietetycy zalecają jedzenie co najmniej pięciu porcji warzyw i owoców dziennie, a jeśli to możliwe, nawet dziewięciu.

Podane w tabeli ilości warzyw odpowiadają jednej porcji.

warzywa jedna porcja (80 g)
bakłażany 1/3 bakłażana
brokuły 2 różyczki z łodyżkami
brukselka 8 sztuk
brukiew 3 czubate łyżki
buraki 3 małe w całości lub 7 plasterków
cebula 1 średnia
cieciorka 3 czubate łyżki
cukinia 1/2 dużej cukinii
groszek świeży, z puszki i mrożony 3 czubate łyżki
groszek cukrowy 1 garść
groszek śnieżny 1 garść
grzyby świeże 3–4 czubate łyżki
grzyby suszone 2 łyżki lub 1 garść borowików
jarmuż 4 czubate łyżki
kalafior 8 różyczek
kapusta 1/6 małej główki kapusty lub 2 garści poszatkowanej
kapusta pekińska 1/5 główki
karczochy 2 serca karczochów
kiełki fasoli, świeże 2 garści
kukurydza
miniaturowa
z puszki lub mrożona
kolba kukurydzy
6 sztuk
3 czubate łyżki
1 sztuka
marchewka
gotowana
starta
3 czubate łyżki
1/3 miseczki
młoda kapusta, boćwina 4 czubate łyżki
ogórek kawałek długości 5 cm
okra 16 sztuk średniej wielkości
papryka świeża i ze słoika 1/2 papryki
pasternak 1 duży
pieczarki 14 sztuk
pomidory
z puszki
świeże
suszone
2 całe
1 średni lub 7 małych
4 plastry
por 1 sztuka (tylko biała część)
rośliny strączkowe
fasola czarne oczko, półksiężycowata, cannellini, kidney, bób
fasolka szparagowa, fasola jaś
3 czubate łyżki
4 czubate łyżki
rzodkiewka 10 sztuk
sałata 1 miseczka
seler naciowy 3 łodygi
soczewica 3 łyżki
szparagi świeże 5 sztuk
szparagi z puszki 7 sztuk
szpinak
gotowany
świeży
2 czubate łyżki
1 miseczka

Fot. Adobe Stock