Z resztek, które zostały po obiedzie można upichcić zupełnie nowe potrawy.
Gotowany makaron można przechowywać w lodówce do 3 dni. Jeśli się poskleja, należy włożyć go do żaroodpornej miski, zalać wrzątkiem, pozostawić mniej więcej na minutę, po czym odcedzić przed odgrzaniem. Dodać do zupy lub sałatki z tuńczyka z puszki, drobno pokrojonych pomidorów, papryki i rukoli. Można go też użyć do zapiekanki – wymieszać z sosem do makaronów i dowolnym gotowanym, drobno pokrojonym mięsem, a następnie dodać rozmrożony zielony groszek i kukurydzę. Na koniec posypać startym serem i wstawić do piekarnika.
Niezjedzony ryż można przechowywać w lodówce do 2 dni. Trzeba go ostudzić i wstawić do niej jak najszybciej po ugotowaniu, aby uniknąć zatrucia pokarmowego. Ryż jako dodatek do dania głównego nadaje się do odgrzewania w kuchence mikrofalowej. Wyśmienicie smakuje usmażony.
Gotowane warzywa można użyć do frittaty albo rozgnieść i dodać do kotletów.
Smażone czy duszone mięso dobrze sprawdza się jako dodatek do kanapek. Można go również użyć do pasztecików i zapiekanek w cieście, na przykład razem z sosem do makaronu.
Fot. Adobe Stock