Kiedy okazuje się, że jedyną rzeczą, której brakuje w domu, jest pieczywo, wyprawa do sklepu może okazać się marnotrawieniem czasu. Zresztą focaccia sprawdzi się zawsze, nawet jeśli tylko masz ochotę na coś pysznego. Przepis na to pieczywo jest banalny i zawsze wychodzi, więc nie zwlekaj, tylko zakasuj rękawy!
Składniki na focaccię
Spójrz na tę listę, nie uwierzysz, jakie to proste!
- 350 g mąki pszennej,
- 250 ml ciepłej wody,
- 5 g drobnej soli,
- 3 g cukru,
- 8 g suchych drożdży,
- oliwa
- opcjonalne: ulubione pesto, gruba sól, świeży rozmaryn, pomidorki koktajlowe.
Jak przygotować focaccię
- Odważoną ilość mąki przesyp do miski, dodaj sól, cukier i drożdże.
- Wlej dwie łyżki oliwy i ciepłą wodę. Wymieszaj dokładnie łyżką.
- Nakryj ciasto (będzie wyglądać na niegotowe) bawełnianą ściereczką i odstaw na 15 minut.
- Dookoła ciasta nalej niewielką ilość oliwy i znów wymieszaj, staraj się zagarniać oliwę pod ciasto.
- Odstaw pod ściereczką na kolejny kwadrans.
- Znów dodaj odrobinę oliwy, tym razem zarabiaj ciasto ręką, staraj się go nie uciskać, podnoś i zawijaj, aby przyjęło oliwę.
- Po kolejnych 15 minutach powtórz krok 6.
- Rozgrzej piekarnik do 220 st. w opcji góra-dół.
- Ułóż ciasto na płaskiej blaszce, rozciągając je delikatnie na boki.
- Jeśli chcesz zrobić focaccię z pesto, dodaj łyżeczkę do ciasta i zagnieć razem.
- Ewentualnie możesz ułożyć teraz na cieście pomidorki, rozmaryn, czy grubą sól.
- Piecz focaccię przez ok. 20 minut, powinna być lekko zarumieniona.