Kategoria: Kolacje
Pasztet z indyka i soczewicy
Ten pasztet, doprawiony czosnkiem i świeżą kolendrą, robimy z mielonego mięsa indyka, wątróbki indyczej i soczewicy. Jest on znakomitą przystawką i zawiera znacznie mniej tłuszczu niż tradycyjny. Podawać z grzankami z bułki maślanej lub innego pieczywa, ze świeżymi warzywami.
Makaron z ziemniakami i fasolką
To tradycyjne danie z Ligurii (region Włoch) zazwyczaj przyrządza się z ziemniaków, zielonej fasolki szparagowej i młodego bobu. W tym przepisie dodajemy też brokuły i cukinię. Potrawa ma cudowny aromat dzięki dodaniu własnoręcznie przyrządzonego sosu pesto.
Pomidorowy chleb żytni z rozmarynem i czosnkiem
Sos pomidorowy zabarwia to pieczywo i nadaje mu właściwości przeciwnowotworowe, ponieważ zawiera fitosubstancję – likopen. Pomidory są również doskonałym źródłem witamin A, C i E.
Grillowana kanapka z warzywami
Świeże szparagi i duże pieczarki są źródłem witamin z grupy B, potrzebnych organizmowi do wytwarzania energii.
Kanapki z tuńczykiem i salsą
Salsa nie tylko wzbogaca smak tuńczyka z puszki, lecz również sprawia, że staje się on bardziej soczysty bez konieczności dodawania oleju. Awokado zapewnia mu zaskakująco kremową konsystencję, a także dodaje mnóstwo „dobrych” kwasów tłuszczowych.
Sałatka z owocami morza
Ta sałatka jednym przypomni cudowne chwile spędzone na południu Włoch, innym zaś da wyobrażenie o tamtejszej kuchni. W restauracjach na wybrzeżu w okolicach miasta Amalfi podaje się czarny makaron linguine (zabarwiony atramentem kałamarnic), a także zielony (ze szpinakiem) i czerwony (z papryką).
Tortille z grillowanymi warzywami
To doskonała propozycja na grilla, ale warzywa można też upiec w opiekaczu i dowolnego dnia cieszyć się pyszną kolacją.
Orientalne naleśniki z jagnięciną
Naleśniki te, pełne kruchych, surowych warzyw i soczystych owoców, przypominają arcydzieło kuchni chińskiej, kaczkę po pekińsku, ale są od niej znacznie zdrowsze. Świetnie nadają się na długą biesiadę, ponieważ jagnięcina jest smaczna, nawet kiedy ostygnie. To wspaniałe danie główne lub przystawka dla ośmiu osób.
Naleśniki owsiane
Dzięki użyciu mieszanki maki i mielonych płatków owsianych naleśniki maja lekko orzechowy smak i dostarczają dużo błonnika. Nadzienie pieczarkowe zawiera mało tłuszczu.
Sałatka z kurczaka z orzo
Ta pyszna sałatka, którą można z łatwością przygotować w 20 minut będzie bardzo odżywczym śniadaniem.