To połączenie smaków jest tak idealne, że aż żal się nim nie podzielić, kiedy podejmujesz gości. Doskonale pasuje do białego wytrawnego wina, najlepiej oczywiście wybrać to bez alkoholu. Tak czy inaczej – koniecznie wypróbuj ten przepis jak najszybciej!
Składniki na tartę z kurkami i serem pleśniowym
Jeśli nie masz czasu, możesz wykorzystać gotowe ciasto, np. francuskie. Ale jeśli tylko to możliwe, zrób własne, kruche z prawdziwym masłem. Tak czy inaczej, to danie jest „palce lizać”.
Ciasto kruche:
- 200 g mąki
- 100 g masła (powinno być zimne)
- 1 żółtko
- 3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 250 g kurek,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 100 g sera pleśniowego typu blue,
- 150 ml śmietanki 30 proc.,
- 2 jajka,
- 1 łyżka masła,
- sól, pieprz,
- świeży tymianek lub natka pietruszki do posypania.
Jak robić tartę z kurkami i serem typu lazur
Ciasto:
- Mąkę, sól i pokrojone w kostkę masło szybko posiekaj nożem lub rozetrzyj palcami.
- Wyrabiając ciasto, pracuj szybko, żeby nadmiernie nie ogrzewać masła, dzięki temu będzie kruche.
- Dodaj żółtko i wodę, zagnieć gładkie ciasto.
- Uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na min. 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę, nakłuj widelcem.
- Przykryj papierem do pieczenia, wysyp obciążenie (np. suchą fasolę) i piecz 15 minut w 190°C.
- Usuń obciążenie, piecz jeszcze 5 minut, aż lekko się zarumieni.
Farsz:
- Kurki oczyść, większe przekrój na pół.
- Drobno posiekaj cebulę i zeszklij ją na łyżce masła, dodaj kurki i smaż, aż nadmiar wody z grzybów wyparuje.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw pieprzem i odrobiną soli, pamiętaj jednak, że niebieski ser jest słony.
- W misce wymieszaj śmietankę z jajkami, pokrusz do nich ser pleśniowy. Dodaj też posiekany tymianek.
Wykonanie:
- Na podpieczony spód wyłóż kurki z cebulą.
- Zalej masą śmietanowo-serową.
- Piecz 20–25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, aż masa się zetnie i lekko zarumieni.
- Jeśli masz ochotę, pod koniec pieczenia obsyp tartę z wierzchu tartym parmezanem.
Do dania wybornie pasuje sałata z klasycznym winegretem.