Kategoria: Grill
Kolorowe szaszłyki warzywne z małżami
Szaszłyki z owocami morza to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych.
Pizza z pomidorami i sałatą
Pizza i sałata nie muszą być podawane oddzielnie. Można je połączyć w jedno lekkie i zdrowe danie.
Letnia herbata owocowa
Herbatę w torebkach zalewa się wrzątkiem i odstawia na 3 do 5 minut, w zależności od gatunku. Torebkę należy usunąć natychmiast po zaparzeniu, aby herbata nie nabrała nieprzyjemnego, gorzkiego smaku.
Sałatka ziemniaczana na ciepło
Ziemniaki sałatkowe nie rozpadają się po ugotowaniu w odróżnieniu od ziemniaków z dużą zawartością skrobi, które bardziej nadają się na purée lub na kopytka.
Wiosna i lato to czas grillowania
Gdy tylko dni się wydłużają i można wieczorami dłużej przebywać na świeżym powietrzu, wraca myśl o pachnącym dymie i cieple bijącym od rusztu. Zakupy kiełbasek, wybieranie mięsa, drobiu i ryb, przyrządzanie pysznych sosów, dipów i marynat, przygotowywanie warzyw i sałat, a czasem także owoców – wszystko to wiąże się z jedną z największych przyjemności, jakie oferują wiosna i lato: z grillowaniem.
Steki czosnkowe z grilla
Idealny pomysł na unikalną potrawę z grilla w amerykańskim stylu.
Dressing z serem pleśniowym
Dressing z sera pleśniowego można wykorzystać do sałatek, ale świetnie smakuje tez podany jako dip do surowych warzyw.
Grillowane szaszłyki ananasowo-arbuzowe
Owoce zawierają dużo witamin i są niskokaloryczne, dlatego warto włączyć je do grillowego menu i podać jako deser.
Placek rabarbarowo-truskawkowy
Placek z rabarbarem i truskawkami można przygotować bardzo szybko, jeśli spód upiecze się z gotowego ciasta. Na gotowy spód wykłada się nadzienie, które następnie przykrywa się kratką z ciasta.
Sałatka z owocami morza
Ta sałatka jednym przypomni cudowne chwile spędzone na południu Włoch, innym zaś da wyobrażenie o tamtejszej kuchni. W restauracjach na wybrzeżu w okolicach miasta Amalfi podaje się czarny makaron linguine (zabarwiony atramentem kałamarnic), a także zielony (ze szpinakiem) i czerwony (z papryką).