Kategoria: Grill
![Pieczarki sauté](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_1029543394-600x400.jpg)
Pieczarki sauté
Błyskawicznie przygotujesz pyszny dodatek do dań mięsnych jeśli tylko masz w domu niewielką nawet ilość pieczarek.
![Sałatka ziemniaczana z bekonem](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_1182412618-600x400.jpg)
Sałatka ziemniaczana z bekonem
Sałatka ziemniaczana z bekonem jest pyszna i chrupiąca. Wyborny smak zawdzięcza kremowemu dressingowi z majonezu i kwaśnej śmietany.
![Pieczone warzywa marynowane](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_203566231-600x400.jpg)
Pieczone warzywa marynowane
Potrawę tę można przyrządzić z innych, podobnych warzyw. Cukinię można zastąpić patisonem, a połowę marchewki pasternakiem lub młodymi ziemniakami. To doskonały dodatek do mięs i drobiu.
![Bruschetta z pieczonymi karczochami i papryką](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_171385736-600x400.jpg)
Bruschetta z pieczonymi karczochami i papryką
Tosty z karczochami i salami przyrządza się błyskawicznie z kromek ciabatty, smarując je tapenadą, której zawdzięczają wyrazisty aromat oliwek, oliwy i czosnku.
![Mrożony jogurt porzeczkowy z miętowym pesto](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_1649415868-600x400.jpg)
Mrożony jogurt porzeczkowy z miętowym pesto
Mrożony jogurt z owocami jest świetną alternatywą dla lodów w upalne dni.
![Szaszłyki z bekonem i pieczarkami](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_404868703-600x400.jpg)
Szaszłyki z bekonem i pieczarkami
Bekon, pieczarki i pomidory pieczemy na szpadkach do szaszłyków razem z młodymi ziemniakami i kawałkami kabaczka. Szaszłyki podajemy na grillowanym chlebie ciabatta z sałatką z owoców cytrusowych.
![Sałatka z indyka i czerwonej kapusty](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_687243337-600x400.jpg)
Sałatka z indyka i czerwonej kapusty
To wspaniała, chrupiąca sałatka zimowa, pełna kontrastujących smaków i polana oryginalnym sosem z żurawin i oleju z orzechów włoskich. Czerwona kapusta ciekawie wygląda w sałatce, lecz zabarwia inne składniki, więc należy dodawać ją na samym końcu.
![Dip szpinakowy zapiekany w chlebie](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_726420352-600x400.jpg)
Dip szpinakowy zapiekany w chlebie
Do dipu, poza typowymi warzywami, jakie się podaje, można zaserwować rzodkiewki, pokrojoną w paski czerwoną paprykę, groszek cukrowy i pomidorki koktajlowe.
![Grillowana kanapka z warzywami](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_1416436484-600x400.jpg)
Grillowana kanapka z warzywami
Świeże szparagi i duże pieczarki są źródłem witamin z grupy B, potrzebnych organizmowi do wytwarzania energii.
![Omułki z parmezanem](https://hopnatalerz.pl/wp-content/uploads/shutterstock_2098660180-600x400.jpg)
Omułki z parmezanem
Tę nietypową przystawkę najlepiej przyrządzać z dużych omułków, ponieważ małe podczas grillowania mogą stwardnieć. Przepis mówi o 24 omułkach, ale najlepiej kupić ich co najmniej 30, bo może się okazać, że niektóre trzeba będzie wyrzucić. Dobrym dodatkiem do tej potrawy będą kawałki bagietki.