Blog Page
Sałatka z wędzonej ryby
Można dodać do sałatki trochę chrzanu, kaparów, posiekanych korniszonów lub ogórków kiszonych, startej gałki muszkatołowej i/lub pieprzu kajeńskiego.
Spaghetti alla vongole
Jeśli mamy w domu otwartą butelkę białego wina, można wlać trochę na patelnię z małżami, idealnie się z nimi komponuje.
Świeże owoce ze słodkim sosem sabayon
Sabayon to francuska wersja włoskiego zabaglione. Ten słodki sos wynosi truskawki i maliny na wyżyny smaku.
Placek serowo-wiśniowy
Słodki placek z owocami. Ciekawy dodatek do niedzielnego obiadu albo do postawienia przed gośćmi. Do podania na zimno.
Zupa pomidorowa z kaszą perłową
Dzięki warzywom i mielonej wołowinie gęsta zupa pomidorowa jest bardzo treściwa. Przygotowuje się ją z warzyw, które zazwyczaj mamy w kuchni: selera, cebuli i pomidorów.
Szybkie sposoby na warzywa liściaste
Różnokolorowe paczkowane liście różnych sałat czy warzyw liściastych sprzedawane na wagę to bardzo wygodne rozwiązanie, ponieważ możemy kupić dokładnie tyle, ile potrzebujemy.
Weź pieczonego kurczaka i…
Pieczony kurczak może być podstawą wielu rozmaitych dań. Jeśli kupimy gotowego pieczonego kurczaka po drodze z pracy do domu, jego zapach szybko zwabi całą rodzinę do kuchni!
Błyskawiczna frittata
Frittata to doskonała potrawa śniadaniowa. Można ją również podać na lunch lub kolację albo potraktować jako dodatek do sandwicza.
Mizeria z koperkiem
Tradycyjny, polski dodatek do obiadu. Pasuje niemal do każdej potrawy z mięsem. Nie może jej zabraknąć także na świątecznym stole!
Bawarska tarta jabłkowa
Bawarska tarta jabłkowa ma pyszne nadzienie serowe i wygląda niezwykle apetycznie.