Blog Page
Zdrowe produkty w domowej spiżarni
Aby zostać dobrym specjalistą od leków domowych, potrzebujemy dwóch rzeczy – odpowiednio zaopatrzonej spiżarni i chęci, aby z niej korzystać. Podpowiadamy, jakie produkty warto mieć pod ręką, kiedy tylko ktoś z domowników potrzebuje pomocy.
Szybki chleb razowy
Ciasto na ten chleb wyrasta tylko raz i nie trzeba go zagniatać, więc trudno o łatwiejszy przepis. Powstał on na podstawie receptury opracowanej w latach czterdziestych XX wieku przez Doris Grant.
Łatwy stek wołowy Diany
Żeby przyrządzić tradycyjny stek Diany, który został tak nazwany na cześć rzymskiej bogini łowów, do śmietanki w punkcie 3. należy dodać trochę brandy i sosu worcestershire lub 2–3 łyżki białego wina albo sherry
Sałatka z kurczaka, pomidorów i fety
Tuż przed podaniem można dodać do sałatki awokado pokrojone w plastry.
Rozmaryn w kuchni i w apteczce
To zioło koi nerwy, dostarcza organizmowi energii, a nawet usprawnia pamięć. Rozmaryn (Rosmarinus officinalis) zawiera flawonoidy o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Te naturalne związki wzmacniają też naczynia krwionośne, łagodzą stany zapalne, a nawet obniżają ryzyko nowotworu, miażdżycy i innych chorób przewlekłych.
Rozgrzewająca zupa z pomidorów i papryki
Z czerwonych papryk i passaty powstaje wspaniała czerwona zupa – danie wykwintne, a jednak łatwe do przyrządzenia. Dodajmy do niej nieco gęstej kwaśnej śmietany i podajmy ją z gorącym chlebem z pesto, a powstanie pyszne danie na specjalne okazje. Jeśli podajemy zupę z razowym chlebem na kolację, nie przybierajmy jej śmietaną, tylko świeżymi ziołami.
Sałatka z arbuza i fety
Sałatkę serową na lato wymyślono w hołdzie kuchni śródziemnomorskiej. Słony smak sera feta tworzy kontrast z jasnożółtymi i pomarańczowymi soczystymi i słodkimi owocami. Mieszanka liści sałaty nadaje sałatce nieco gorzkawy smak, a prażone pestki przyjemnie chrupią. Z chlebem sałatka dobrze nadaje się na obiad.
Omlet po wiedeńsku
W dni, kiedy spieszysz się rano do pracy, najlepszym pomysłem na śniadanie jest omlet po wiedeńsku. Porcję dla jednej osoby przygotowuje się w kuchence mikrofalowej w niecałe dwie minuty.
Sałaty liściaste z figami
Figi są najbardziej aromatyczne, kiedy mają niebieskawą skórkę, są miękkie i dojrzałe. Takich fig nie trzeba obierać ze skórki.
Tylko 10 minut przygotowań
Żeby przygotować produkty do gotowania w 10 minut, potrzebna jest dobrze zorganizowana kuchnia i odpowiednie wyposażenie.