Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Makaron ze świeżymi pomidorami

Makaron ze świeżymi pomidorami

Szybki makaron, który można nie tylko zjeść podczas domowego obiadu, ale także zabrać do pracy. Mnóstwo warzyw sprawia, że jest bogaty w składniki odżywcze.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

30 minut

LICZBA PORCJI:

8


SKŁADNIKI:

1,3 kg dojrzałych pomidorów
450 g makaronu penne
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka oleju
1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub 1 łyżeczka suszonej
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
2 łyżeczki posiekanego świeżego oregano lub 3/4 łyżeczki suszonego
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki cukru
szczypta pieprzu
50 ml śmietany kremówki
30 g parmezanu, tartego

PRZYGOTOWANIE:

1) Włożyć pomidory na 30 sekund do wrzątku. Przełożyć do miski z zimną wodą. Obrać ze skórki ostrym nożem. Drobno pokroić.

2) Ugotować makaron. Rozgrzać olej na dużej patelni, wrzucić czosnek i smażyć, aż się przyrumieni. Dodać natkę pietruszki, bazylię, oregano, sól, cukier, pieprz i pokrojone pomidory. Wymieszać. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień. Dodać śmietanę, podgrzać.

3) Odcedzić makaron i wymieszać z sosem pomidorowym. Posypać serem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera 277 kcal, 7 g tłuszczów (w tym 0 g NKT), 13 mg cholesterolu, 244 mg sodu, 46 g węglowodanów, 0 g błonnika, 9 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

4.4/5 - (7 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x