Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Zielona sałatka z rumsztykiem

Zielona sałatka z rumsztykiem

Ciemnozielone warzywa, pełne witamin i minerałów, znakomicie smakują z kawałkami wołowiny.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

25 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

25 g natki pietruszki, grubo posiekanej
1 łyżka kaparów, osączonych
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżka białego octu winnego
1 ząbek czosnku, obrany
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wywaru z kurczaka
1 łyżka oleju roślinnego
500 g chudego rumsztyku, pokrojonego w szerokie, cienkie paski
1 sałata rzymska lub inna ciemnozielona, porwana
1 duża czerwona papryka, bez nasion i pokrojona w paski
1/2 czerwonej cebuli, cienko pokrojonej

PRZYGOTOWANIE:

1) Przygotować sos. Rozdrobnić w blenderze natkę pietruszki z kaparami, musztardą, octem, czosnkiem, oliwą i wywarem.

2) Rozgrzać olej na patelni. Wrzucić mięso, smażyć 2 minuty na dużym ogniu. Przełożyć na talerz.

3) Wymieszać na półmisku sałatę z papryką i cebulą. Na wierzchu ułożyć paski wołowiny. Podawać z sosem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 PORCJA ZAWIERA: 285 kcal, 28 g białka, 17 g tłuszczów, 4 g tłuszczów nasyconych, 5 g węglowodanów, 1 g błonnika, 0,8 g soli

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x