Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Pieczony rozbratel

Pieczony rozbratel

Łatwe do przygotowania danie, które spełni oczekiwania nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Minusem jest długość przygotowania – rozbratel musi być dobrze wypieczony, ale efekty smakowe są niezwykłe…


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

160 minut

LICZBA PORCJI:

8


SKŁADNIKI:

1 i 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
1 i 1/2 łyżeczki papryki w proszku
3/4 łyżeczki soli czosnkowej
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu,
utłuczonego w moździerzu
1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1,5–1,8 kg rozbratla bez kości

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać przyprawy. Natrzeć mięso, ułożyć na ruszcie, tłustą częścią do góry.

2) Piec do 2,5 godziny (150 minut) w temperaturze 180°C. Termometr wbity w mięso pokazuje 65°C, gdy pieczeń jest półkrwista, 70°C, gdy jest średnio wypieczona, i 75°C, gdy jest mocno wypieczona.

3) Przełożyć mięso na półmisek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

150 g pieczeni zawiera: 434 kcal, 34 g tłuszczów (w tym 14 g NKT), 110 mg cholesterolu, 342 mg sodu, śladowe ilości węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 30 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

4/5 - (9 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x