Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Brzoskwinie pod orzechową kołderką

Brzoskwinie pod orzechową kołderką

Widok tego pysznego deseru wywoła uśmiech na twarzach wszystkich domowników. Jest pełen słodkich owoców przykrytych ciastkami z orzechów pekan. Można prosić o dokładkę, bo to bardzo niskokaloryczny deser.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

90 minut

LICZBA PORCJI:

12


SKŁADNIKI:

1,5 kg brzoskwiń, obranych i pokrojonych w plasterki
340 g malin lub jeżyn
150 g brązowego cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
250 g mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
45 g orzechów pekan, uprażonych i posiekanych
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
90 g zimnej margaryny
175 ml chudego mleka i 2 łyżki dodatkowo
2 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Spryskać olejem w aerozolu naczynie żaroodporne o wymiarach 23 x 33 cm. Obtoczyć w dużej misce brzoskwinie i maliny (lub jeżyny) w 100 g brązowego cukru, mące kukurydzianej i soku z cytryny. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 30 minut.

2) Wymieszać w misce mąkę z proszkiem do pieczenia orzechami pekan, resztą brązowego cukru i gałką muszkatołową. Dodać margarynę i rozcierać palcami, aż powstaną duże okruszki. Wlać 175 ml mleka i wyrobić widelcem na gęste ciasto.

3) Nałożyć na owoce 12 porcji ciasta w równych odstępach. Lekko posmarować resztą mleka i posypać zwykłym cukrem.

4) Piec 25–30 minut. Sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, wbijając w nie drewniany patyczek – po wyjęciu powinny pozostać na nim wilgotne okruszki. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 270 kcal, 4 g białka, 10 g tłuszczów w tym 2 g NKT, 1 mg cholesterolu, 45 g węglowodanów w tym 27 g cukrów, 3 g błonnika, 137 mg sodu

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x