Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Łamańce orzechowe

Łamańce orzechowe

Zamiast mieszanki orzechów do masy na łamańce można dodać tylko orzeszki ziemne lub migdały.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

35 minut

LICZBA PORCJI:

800 g


SKŁADNIKI:

1 i 1/2 łyżeczki i 3 łyżki masła
300 g cukru
po 1 szklance wody i syropu kukurydzianego
300 g mieszanki orzechów
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

PRZYGOTOWANIE:

1) Nasmarować blachę 1/2 łyżeczki masła i odstawić. Wymieszać cukier z wodą i syropem kukurydzianym w dużym rondlu. Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż termometr cukierniczy pokaże 143°C (faza słabej łamliwości).

2) Dodać orzechy. Gotować, mieszając, aż termometr pokaże 150°C (faza dużej łamliwości). Zdjąć z ognia, dodać esencję waniliową i resztę masła. Wsypać sodę i energicznie wymieszać.

3) Przelać masę na przygotowaną blachę. Rozprowadzić równomiernie natłuszczoną metalową łopatką. Ostudzić i połamać na kawałki.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

30 g zawiera: 148 kcal, 7 g tłuszczów (w tym 2 g NKT), 4 mg cholesterolu, 164 mg sodu, 22 g węglowodanów, 1 g błonnika, 2 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x