Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Pasterska zapiekanka ziemniaczana Slambuc

Pasterska zapiekanka ziemniaczana Slambuc

Od XVII wieku Slambuc uważano za danie biedaków. Wszystkie składniki były łatwo dostępne, a danie można było przygotować nad ogniskiem w kociołku w niemal każdych warunkach.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

45 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

600 g wędzonego boczku
3 cebule
1 czosnek
4 garści domowych kwadratowych kluseczek (ok. 400 g)
sól
1 łyżka papryki w proszku
1 kg ziemniaków

PRZYGOTOWANIE:

1) Pokroić boczek w kostkę i drobno posiekać czosnek oraz cebulę. Obrać, wypłukać i pokroić ziemniaki w małą kostkę.

2) Rozgrzać kociołek i przesmażyć boczek. Wyjąć go, kiedy się zrumieni.

3) Usmażyć na tłuszczu z boczku cebulę i czosnek, oprószyć mieloną papryką. Dodać ziemniaki i sól. Dodać nieco wody i gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

4) Gotować danie około 10 minut, a następnie dodać kluseczki i taką samą ilość wody. Dodać sól i pieprz i zamieszać. Od tej pory nie należy mieszać w garnku, tylko obracać go od czasu do czasu, aby ciepło równo się rozchodziło.

5) Kluseczki będą gotowe, kiedy zmiękną i wchłoną całą wodę. Trzeba uważać, bo danie to łatwo przypalić.

6) Przełożyć na talerze i podawać z podsmażonym boczkiem oraz szczypiorkiem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 919 kcal, 20 g białka, 61 g tłuszczów, 70 g węglowodanów

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x