Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Sernikowe czekoladki

Sernikowe czekoladki

Kiedy masz ochotę na coś słodkiego nie musisz piec blachy ciasta, wystarczy przygotować te czekoladki.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

100 minut

LICZBA PORCJI:

49 czekoladek


SKŁADNIKI:

1 szklanka herbatników digestive, pokruszonych
25 g orzechów pekan, posiekanych
50 g masła, roztopionego

MASA SEROWA
450 g białego sera
100 g cukru
50 ml kwaśnej śmietany
2 jajka, lekko ubite
1/2 łyżeczki esencji waniliowej

POLEWA
24 kostki czekolady deserowej
3 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE:

1) Wyłożyć folią kwadratową formę o boku 22 cm. Natłuścić. Wymieszać pokruszone herbatniki, orzechy i masło. Wylepić formę i odstawić.

2) Utrzeć w misce ser, cukier oraz śmietanę na gładką masę. Dodać jajka i nadal ucierać mikserem. Dodać esencję waniliową, wymieszać i wlać do formy.

3) Piec 35–40 minut w temperaturze 160°C. Ostudzić. Wstawić na noc do zamrażalnika.

4) Rozpuścić w misce czekoladę i masło, wymieszać i lekko przestudzić. Wyjąć sernik z formy, trzymając za folię. Zdjąć ostrożnie folię i pokroić ciasto na 49 kostek.

5) Zanurzać kostki w polewie czekoladowej, pomagając sobie wykałaczką. Układać na pergaminie. Polać każdą dodatkowo 1 łyżeczką polewy (w razie potrzeby polewę należy podgrzać). Pozostawić do zastygnięcia. Przechowywać w lodówce lub w zamrażalniku.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 kostka zawiera: 141 kcal, 10 g tłuszczów (w tym 6 g NKT), 22 mg cholesterolu, 48 mg sodu, 12 g węglowodanów, 1 g błonnika, 2 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x