Bułeczki są znakomite bez żadnych dodatków lub tylko z masłem. Można podać je również jako dodatek do zup i gulaszu.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 minut
LICZBA PORCJI:
15 bułeczek
SKŁADNIKI:
375 g mąki wymieszanej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia
3 łyżki masła
125 g sera cheddar, startego
2 łyżki szczypiorku, posiekanego
180 ml mleka i jeszcze trochę do posmarowania bułeczek
PRZYGOTOWANIE:
1) Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć blachę do pieczenia pergaminem.
2) Przesiać mąkę do dużej miski. Posiekać masło. Koniuszkami palców rozetrzeć masło z mąką, aż składniki dobrze się połączą. Dodać ser ze szczypiorkiem i na środku zrobić zagłębienie. Wlać w nie mleko i wymieszać płaskim nożem. Być może trzeba będzie dodać łyżkę mleka, lecz nie więcej. Zebrać ciasto rękami.
3) Przełożyć ciasto na lekko oprószony mąką blat i rozpłaszczyć rękami na grubość około 2 cm. Wycinać kółka o średnicy 5 cm jak najbliżej jedne drugich, żeby wyciąć jak najwięcej bułeczek z pierwszej porcji. Lekko zagnieść resztki ciasta, ponownie rozpłaszczyć i wyciąć resztę bułeczek.
4) Ułożyć bułeczki na blasze do pieczenia tak, żeby lekko się dotykały. Posmarować odrobiną mleka. Piec 15 minut lub do chwili, aż wyrosną i się przyrumienią. Podawać na ciepło z odrobiną masła.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 154 kcal, 5 g białka, 7 g tłuszczów (4 g NKT), 18 g węglowodanów (<1 g cukrów), 1 g błonnika, 261 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock