Makaron do tej sałatki należy gotować al dente. Nie można go przegotować, bo będzie się rozpadał w sałatce.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
12
SKŁADNIKI:
160 g makaronu kolanka
5 cebul dymek, drobno posiekanych
1 duży pomidor, pokrojony w kostkę
1 i 1/2 łodygi selera naciowego, posiekanej
1 i 1/4 szklanki majonezu
5 łyżeczek białego octu winnego
1/4 łyżeczki soli
1/8–1/4 łyżeczki pieprzu
450 g bekonu, pokrojonego w plasterki, usmażonego i pokruszonego
PRZYGOTOWANIE:
1) Ugotować makaron. Odcedzić i zahartować. Wymieszać w misce makaron z cebulą dymką, kawałkami pomidora i selerem naciowym.
2) Wymieszać w innej misce majonez z octem, solą i pieprzem. Polać makaron i wymieszać. Przykryć. Schłodzić w lodówce. Dodać bekon. Wymieszać.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 290 kcal, 25 g tłuszczów (w tym 5 g NKT), 19 mg cholesterolu, 387 mg sodu, 11 g węglowodanów, 1 g błonnika, 6 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock