Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem

Chłodnik jogurtowy ze szpinakiem

Chłodnik jogurtowy to idealny wybór podczas ciepłych dni. Prosty i szybki do przygotowania, będzie gotowy w 10 minut.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

10 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

250 g mrożonych liści szpinaku, rozmrożonego
1 ząbek czosnku
500 g jogurtu
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
3 łyżki suszonej mięty

Z czym podawać
listki świeżej mięty
starta gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE:

1) Nalać do dzbanka 300 ml lodowatej wody, wrzucić kilka kostek lodu i odstawić do lodówki. Wycisnąć i drobno posiekać szpinak; włożyć go do miski.

2) Obrać i rozgnieść czosnek. Dodać do szpinaku wraz z jogurtem, solą, pieprzem i suszoną miętą. Jeśli szpinak nie jest dostatecznie rozdrobniony, utrzeć masę mikserem.

3) Ciągle mieszając, stopniowo dodawać do masy lodowatą wodę. Doprawić, nakryć i odstawić w chłodne miejsce.

4) Przed podaniem rozlać zupę do głębokich talerzy; przybrać miętą i gałką muszkatołową.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 85 kcal, 8 g białka, 2 g tłuszczów, 10 g węglowodanów

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (5 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x