Sałatka krabowa to idealny dodatek do dań z grilla. Połączenie krabów z papryką i selerem dostarczy wielu witamin.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
20 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
340 g mięsa kraba z puszki, odsączonego
2 cebule dymki, drobno pokrojone
1 łodyga selera naciowego, posiekana
1/2 czerwonej papryki, posiekanej
1 łyżka gorczycy w proszku
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki nasion selera naciowego
SOS
1/3 szklanki majonezu
50 ml kwaśnej śmietany
1/3 szklanki sosu chili
2 łyżeczki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać w misce mięso kraba z warzywami i przyprawami. Przygotować sos: wymieszać majonez ze śmietaną, sosem chili i sokiem z cytryny.
2) Nałożyć sałatę na półmisek. Polać sosem i delikatnie wymieszać. Nałożyć na wierzch sałatkę krabową.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 401 kcal, 26 g tłuszczów (w tym 6 g NKT), 292 mg cholesterolu, 1031 mg sodu, 18 g węglowodanów, 4 g błonnika, 24 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock