Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Marynowana wołowina

Marynowana wołowina

Duszone mięso jest gotowe, kiedy można bez trudu wbić długi widelec w miejscu, gdzie jest ono najgrubsze.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

10 godzin

LICZBA PORCJI:

12


SKŁADNIKI:

1 szklanka białego wytrawnego wina
1/3 szklanki sosu sojowego
1 łyżka oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku, posiekane
2 cebule dymki, pokrojone w plasterki
1 i 1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki pieprzu
4 goździki
1,8 kg wołowiny zrazowej górnej
5 łyżeczek mąki kukurydzianej
5 łyżeczek zimnej wody

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać osiem pierwszych składników. Włożyć mięso do marynaty na całą noc.

2) Przełożyć mięso i marynatę do wolnowaru. Dusić 10 godzin. Wyjąć. Zlać sos. Usunąć goździki.

3) Starannie rozrobić w rondlu mąkę z wodą. Dolać 1 i 1/2 szklanki sosu. Gotować, aż zgęstnieje.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

90 g mięsa z sosem zawiera: 174 kcal, 6 g tłuszczów (w tym 2 g NKT), 59 mg cholesterolu, 255 mg sodu, 3 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 25 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x