Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Piersi kurczaka nadziewane jabłkami

Piersi kurczaka nadziewane jabłkami

Piersi kurczaka nadziewane jabłkami to danie podobne do cordon bleu, lecz z farszem z podsmażonych jabłek, cebuli, bułki i ziół, dzięki czemu zawiera znacznie mniej kalorii, tłuszczu i sodu.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

65 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 cebula, drobno pokrojona
2 ząbki czosnku, posiekane
3 łyżki masła
1 jabłko, obrane i starte
1/2 bułki, pokruszonej
1/4 łyżeczki suszonej bazylii
1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
30 g mąki
1/2 szklanki soku jabłkowego
1 łyżka sherry lub dodatkowy sok jabłkowy

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozbić filety. Wymieszać po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu. Posypać filety z obu stron. Odłożyć.

2) Roztopić 1 łyżkę masła na patelni. Podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać jabłko i smażyć jeszcze minutę. Dodać pokruszoną bułkę, bazylię, rozmaryn i resztę soli. Wymieszać i podgrzać.

3) Ułożyć nadzienie na filetach. Zwinąć je w roladki, spiąć wykałaczkami. Obtoczyć w mące. Obrumienić na maśle na patelni. Trzymać w cieple.

4) Wlać sok jabłkowy i sherry na patelnię. Zeskrobać z dna to, co do niego przywarło. Włożyć roladki na patelnię. Przykryć i dusić 15–20 minut.

5) Przełożyć na półmisek. Włożyć resztę masła do sosu, rozpuścić. Podać sos z patelni do roladek.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 143 kcal, 7 g tłuszczów (w tym 4 g NKT), 31 mg cholesterolu, 497 mg sodu, 14 g węglowodanów, 1 g błonnika, 7 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

4.3/5 - (6 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x