Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Dożynkowy kurczak faszerowany

Dożynkowy kurczak faszerowany

Kurczak nazywa się dożynkowym, ale będzie idealny jako świąteczne danie i z pewnością zasmakuje całej rodzinie.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

200 minut

LICZBA PORCJI:

6 porcji


SKŁADNIKI:

7 kromek chleba kukurydzianego, pokruszonych
3 szklanki grzanek
1 łodyga selera naciowego, posiekana
50 g pieczarek, drobno pokrojonych
110 g wędzonej, gotowanej szynki, posiekanej
1/2 czerwonej papryki, posiekanej
1 cebula dymka, posiekana
1 łyżeczka suszonego cząbru
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
3 łyżki oleju
1 i 1/2 szklanki wywaru drobiowego
1 kurczak (2,7–3,2 kg)

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać w misce okruchy chleba kukurydzianego z grzankami. Rozgrzać olej na patelni. Wrzucić seler naciowy, pieczarki, szynkę, paprykę, cebulę dymkę, cząber, sól i pieprz. Smażyć, aż warzywa zmiękną. Dodać okruchy chleba i grzanki. Dolać nieco wywaru, żeby zwilżyć farsz.

2) Nafaszerować tuszkę. Ułożyć kurczaka piersią do góry na ruszcie w brytfannie.

3) Piec bez przykrycia 2 i 1/4–3 godziny w temperaturze 180°C, aż mięso osiągnie temperaturę 80°C, a nadzienie 75°C. Przykryć folią aluminiową, odstawić na 10–15 minut, następnie wyjąć nadzienie i pokroić kurczaka.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 817 kcal, 44 g tłuszczów (w tym 11 g NKT), 193 mg cholesterolu, 1179 mg sodu, 39 g węglowodanów, 2 g błonnika, 63 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x