Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Placek owocowy z Wyżyny Ozark

Placek owocowy z Wyżyny Ozark

Placek z owocami jest gotowy, gdy nadzienie zaczyna bulgotać, a spód jest przyrumieniony.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

65 minut

LICZBA PORCJI:

8


SKŁADNIKI:

200 g cukru
30 g mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1/2 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
150 g jagód
150 g truskawek
120 g jeżyn
120 g malin
kruche ciasto na placek dwuwarstwowy o średnicy 23 cm, podzielone na dwie części
2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać w dużym rondlu cukier z mąką kukurydzianą, cynamonem i solą. Wlać wodę i sok z cytryny. Dodać jagody, truskawki, jeżyny i maliny. Podgrzać mocno na średnim ogniu, ale nie gotować. Często mieszać.

2) Rozwałkować większą część ciasta na krążek. Ułożyć je w formie o średnicy 23 cm. Przyciąć ciasto równo z krawędzią. Nałożyć nadzienie. Rozłożyć kawałki masła na wierzchu. Rozwałkować drugą część ciasta na prostokąt. Wykroić z niego paski. Ułożyć plecionkę z pasków na nadzieniu. Przyciąć krawędzie ciasta i wylepić krawędź foremki.

3) Piec placek 45–50 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto się przyrumieni. Podawać na ciepło lub na zimno. Ostudzić na metalowej kratce i przechowywać w lodówce.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 406 kcal, 17 g tłuszczów (w tym 8 g NKT), 18 mg cholesterolu, 248 mg sodu, 62 g węglowodanów, 2 g błonnika, 3 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

4.7/5 - (6 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x