Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Pieczeń po jankesku

Pieczeń po jankesku

Przygotowując pieczeń wołową, warto pamiętać, że zgodnie z wieloma przepisami po wyjęciu mięsa z piekarnika należy je odstawić na 10–15 minut, aby odpoczęło i stało się równomiernie soczyste.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

145 minut

LICZBA PORCJI:

12


SKŁADNIKI:

1/2 szklanki wywaru wołowego
1/2 szklanki sosu teriaki lub sojowego
1/4 szklanki oleju
2 łyżki brązowego cukru
1/2 cebuli, drobno posiekanej
3 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżeczka sosu worcester
1/2 łyżeczki ostrego sosu chili
1,8 kg rumsztyku

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać w torebce foliowej osiem pierwszych składników. Włożyć do środka mięso, obtoczyć w marynacie. Włożyć na całą noc do lodówki.

2) Odsączyć mięso z marynaty. Ułożyć na ruszcie.

3) Piec 1 i 1/2–2 i 1/4 godziny w temperaturze 180°C, aż mięso osiągnie pożądany stopień wypieczenia.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

90 g upieczonego mięsa zawiera: 183 kcal, 8 g tłuszczów (w tym 2 g NKT), 69 mg cholesterolu, 247 mg sodu, 2 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 25 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x