Rzepa to warzywo korzeniowe o łagodnym, słodkawym smaku. Zapieczona jest pysznym dodatkiem do mięsnych dań.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
50 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
4 rzepy, obrane i pokrojone w kostkę
1 szklanka wody
1 jajko, roztrzepane
70 g cukru
3 łyżki masła
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
1) Włożyć rzepy do dużego rondla, zalać wodą. Doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 15 minut, aż rzepy zmiękną. Odcedzić.
2) Przełożyć do miski. Dokładnie rozgnieść. Dodać jajko, cukier, masło i sól. Wymieszać. Przełożyć do nasmarowanego naczynia żaroodpornego. Posypać cynamonem.
3) Przykryć i piec 20–25 minut w temperaturze 180°C.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 192 kcal, 10 g tłuszczów (w tym 6 g NKT), 76 mg cholesterolu, 479 mg sodu, 25 g węglowodanów, 2 g błonnika, 3 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock