Jeśli chcesz przygotować te sandwicze na przyjęcie, pamiętaj posmarować pieczywo masłem lub margaryną, żeby nie wchłaniało sosu z mięsa.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
560 minut
LICZBA PORCJI:
10
SKŁADNIKI:
350 g marynowanych papryczek pepperoncini
1 karkówka wołowa bez kości (1,6–1,8 kg)
1/4 szklanki wody
1 i 3/4 łyżeczki suszonej bazylii
1 i 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
1 i 1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 i 1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 duża cebula, grubo pokrojona
10–12 bułeczek, przekrojonych
PRZYGOTOWANIE:
1) Odsączyć papryczki, zachować zalewę. Pokroić papryczki. Pokroić mięso na duże kawałki, podzielić na trzy porcje. Włożyć 1 porcję do wolnowaru. Wlać wodę.
2) Wymieszać zioła, przyprawy i sól. Posypać mięso połową mieszanki ziołowej. Ułożyć na wierzchu kolejną porcję mięsa, cebulę i paprykę. Polać zachowaną zalewą. Włożyć ostatnią porcję mięsa i posypać mieszanką ziołową.
3) Przykryć i gotować 8–9 godzin, aż mięso będzie bardzo miękkie. Rozdrobnić dwoma widelcami. Nałożyć do bułeczek.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 sandwicz zawiera: 376 kcal, 15 g tłuszczów (w tym 5 g NKT), 86 mg cholesterolu, 1132 mg sodu, 27 g węglowodanów, 2 g błonnika, 31 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock