Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Łatwy stek wołowy Diany

Łatwy stek wołowy Diany

Żeby przyrządzić tradycyjny stek Diany, który został tak nazwany na cześć rzymskiej bogini łowów, do śmietanki w punkcie 3. należy dodać trochę brandy i sosu worcestershire lub 2–3 łyżki białego wina albo sherry


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

25 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

3 duże ząbki czosnku
3 łyżki masła
4 steki z polędwicy wołowej (ok. 200 g każdy)
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
300 ml śmietanki

PRZYGOTOWANIE:

1) Posiekać drobno czosnek.

2) Rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i masło na dużej patelni ustawionej na średnim ogniu. Kiedy tylko masło zacznie się pienić, włożyć steki i smażyć w porcjach po 2 minuty z każdej strony. Przełożyć na talerz, przykryć lekko folią, aby nie wystygły.

3) Dodać na patelnię czosnek i lekko podsmażyć. Wlać śmietankę i mieszać drewnianą łopatką, zdrapując z dna patelni przywierający sos. Zmniejszyć ogień i gotować 4 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.

4) Wrzucić do sosu natkę pietruszki. Przełożyć steki z powrotem na patelnię i podgrzewać 2 minuty. Podawać gorące.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 527 kcal, 44 g białka, 37 g tłuszczów (23 g NKT), 4 g węglowodanów (3 g cukrów), <1 g błonnika, 228 mg sodu

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x