Żeberka wołowe to łatwa i szybka w przygotowaniu potrawa, więc bez trudu można ją podać domownikom nawet po długim dniu pracy.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
90 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
1 szklanka białego octu winnego
1/2 szklanki keczupu
1/2 szklanki miodu
2 łyżki sosu worcester
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka gorczycy w proszku
1 łyżeczka papryki
1 ząbek czosnku, posiekany
1/4 łyżeczki pieprzu
1,8 kg żeberek wołowych
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać w rondlu ocet z keczupem, miodem, sosem worcester, solą, gorczycą, papryką, czosnkiem i pieprzem. Gotować 15 minut. Zachować szklankę sosu do smarowania mięsa.
2) Ostudzić resztę marynaty. Wlać do torebki foliowej. Włożyć żeberka. Obtoczyć mięso w marynacie. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
3) Odsączyć mięso. Piec żeberka 1 godzinę w temperaturze 160°C. Często smarować marynatą.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 449 kcal, 21 g tłuszczów (w tym 9 g NKT), 109 mg cholesterolu, 685 mg sodu, 27 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 37 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock