Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Krajanka karmelowo-orzechowa

Krajanka karmelowo-orzechowa

Krajankę karmelowo-orzechową przygotowuje się bardzo szybko, ponieważ używa się do niej gotowej karmelowej polewy do lodów. Kruchy spód posypuje się orzechami pekan i pokrywa polewą. Na koniec dodaje się płatki czekolady.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

30 minut

LICZBA PORCJI:

50 kawałków


SKŁADNIKI:

250 g mąki
220 g brązowego cukru
150 g zimnego masła
150 g orzechów pekan, posiekanych
340 g karmelowej polewy do lodów, podgrzanej
325 g płatków mlecznej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać w misce mąkę, cukier i masło. Zagnieść. Wylepić formę do pieczenia. Posypać orzechami i polać polewą karmelową.

2) Piec 15–20 minut w temperaturze 175°C. Posypać płatkami czekolady. Gdy czekolada się rozpuści, rozsmarować ją na cieście.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 kawałek zawiera: 140 kcal, 8 g tłuszczów (w tym 3 g NKT), 9 mg cholesterolu, 61 mg sodu, 18 g węglowodanów, 1 g błonnika, 1 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x