Ciasteczka przyrządzamy ze świeżych lub konserwowanych słodkich ziemniaków, które zawierają mnóstwo beta-karotenu.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
42 minut
LICZBA PORCJI:
12 muffinek
SKŁADNIKI:
KRUSZONKA ORZECHOWA
1/4 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli
2 łyżki posiekanego masła
1/3 szklanki posiekanych orzechów pekan
MUFFINKI
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka sody
1 szklanka purée ze słodkich ziemniaków
1/3 szklanki brązowego cukru
6 łyżek miodu
8 łyżek oleju
1 łyżka drobno startej skórki z pomarańczy
2 duże lekko ubite jajka
1/2 szklanki chudej maślanki
PRZYGOTOWANIE:
1) Przyrządzić kruszonkę orzechową: wymieszać cukier z mąką, cynamonem i solą. Dodać masło i utrzeć ręcznym mikserem, aż masa będzie lekko grudkowata. Wyrobić nieco palcami, żeby rozdrobnić kawałki masła. Dodać orzechy pekan i wymieszać. Na czas przygotowywania muffinek wstawić do lodówki.
2) Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Spryskać 12 foremek do babeczek olejem do smażenia w sprayu. W małej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir i sól.
3) Wymieszać purée ze słodkich ziemniaków, cukier, miód, olej i skórkę otartą z pomarańczy. Dodać jajka i maślankę. Starannie wyrobić. Wsypać mąkę i wymieszać, żeby nie zostało ani trochę suchej mąki. Napełnić ciastem foremki do 2/3 wysokości. Posypać kruszonką.
4) Piec 20–22 minut. Odstawić foremki na drucianą kratkę, żeby przestygły. Wyłożyć ciasteczka na kratkę. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 muffinka zawiera: 253 kcal, 4 g białka, 38 g węglowodanów, 10 g tłuszczów, 2 g NNKT, 41 mg cholesterolu, 2 g błonnika, 286 mg sodu
Źródło zdjęcia: Adobe Stock