Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Kaczka po chińsku

Kaczka po chińsku

Kaczka jest bardzo tłusta, lecz ten sposób przyrządzenia powoduje, że pozbywamy się niemal całego tłuszczu. Posiłek ten warto zacząć od odświeżającej sałaty, a następnie podać kaczkę z ryżem lub makaronem i smażonymi mieszanymi warzywami z chrupiącymi kiełkami fasoli.


SKALA TRUDNOŚCI:

Trudne

CZAS PRZYGOTOWANIA:

90 minut (+5 godz. na suszenie)

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

1 kaczka (ok. 2 kg)
2 łyżki sosu hoisin
2 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżeczki przyprawy pięć smaków
3 łyżki miodu
3 łyżki ciemnego sosu sojowego

Imbirowy groszek cukrowy
225 g groszku cukrowego starta skórka z ½ pomarańczy
sok z 1 pomarańczy
1 łyżka świeżego imbiru, grubo startego
2 łyżeczki sosu sojowego
75 g pędów bambusa z puszki, odsączonych
1 łyżeczka oleju sezamowego

PRZYGOTOWANIE:

1) Nożycami do drobiu lub ostrym nożem przeciąć kość grzbietową. Wyciąć cały widoczny tłuszcz oraz nadmiar skóry. Ułożyć kaczkę na blacie i rozpłaszczyć, mocno przyciskając ręką. Ponakłuwać skórę i tłuszcz na całej powierzchni, nie naruszając mięsa.

2) Włożyć kaczkę do durszlaka i kilka razy polać ją wrzątkiem, aby wytopić tłuszcz. Osuszyć kaczkę papierowym ręcznikiem. Przebić ją po przekątnej 2 metalowymi szpadkami, aby podczas pieczenia leżała płasko.

3) Wymieszać sos hoisin, tymianek i przyprawę pięć smaków, posmarować tą mieszaniną spód kaczki. Ułożyć kaczkę skórą do góry na kratce umieszczonej nad blachą do pieczenia. W małym garnku zagotować miód, sos sojowy i 300 ml wody. Polać tym płynem kaczkę i zebrać ściekający płyn z dna blachy. Powtórzyć tę czynność jeszcze dwa razy i zostawić kaczkę w chłodnym, przewiewnym miejscu na około 5 godzin. Można również postawić kaczkę przed wiatrakiem lub w piekarniku z włączonym wiatrakiem i wyłączonym źródłem ciepła na około 2 godziny. Skóra kaczki powinna wyschnąć i wyglądać jak pergamin. Mieszaninę miodu i sosu sojowego zachować.

4) Nagrzać piekarnik do temperatury 200ºC. Wlać na blachę do pieczenia 300 ml wody. Piec kaczkę godzinę, aż skórka będzie bardzo chrupiąca i brązowa. Jeśli chcemy uniknąć pryskania w piekarniku, należy po 30 minutach pieczenia obniżyć temperaturę do 180ºC i wydłużyć czas pieczenia o 10 minut.

5) Zagotować miód z sosem sojowym i podgrzewać, aż połowa płynu odparuje. Odstawić.

6) Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia kaczki zblanszować groszek cukrowy, gotując go przez 2 minuty, odsączyć i zahartować w zimnej wodzie. Zagotować w garnku startą skórkę z pomarańczy, imbir i sos sojowy. Dodać groszek cukrowy i pędy bambusa i podgrzewać 1–2 minuty, aż wchłoną płyn. Dodać olej sezamowy.

7) Podzielić kaczkę na 4 porcje i podawać z warzywami i syropem miodowo-sojowym.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 265 kcal, 32 g białka, 8 g tłuszczów (w tym 2 g NKT), 17 g węglowodanów (w tym 16,5 g cukrów), 1,5 g błonnika

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x