Placek z jabłkami można przygotować bardzo szybko, jeśli spód zrobi się z okruszków ciastek. Zapach jabłek i cynamonu sprawi, że każdy będzie niecierpliwie czekał aż ciasto będzie gotowe.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
60 minut
LICZBA PORCJI:
8
SKŁADNIKI:
masa z okruchów, cukru i masła, do wylepienia formy
6 jabłek, pokrojonych w plasterki
2 łyżki masła, roztopionego
2 łyżki kwaśnej śmietany
4 łyżeczki soku z cytryny
100 g cukru
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
KRUSZONKA
100 g mąki
100 g cukru
50 g zimnego masła
PRZYGOTOWANIE:
1) Wylepić formę masą z okruchów. Wymieszać osiem następnych składników. Nałożyć na masę.
2) Wymieszać mąkę z cukrem w misce. Dodać masło, posiekać je nożem. Posypać nadzienie. Piec 45 minut w temperaturze 190°C.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 380 kcal, 17 g tłuszczów (w tym 9 g NKT), 30 mg cholesterolu, 189 mg sodu, 57 g węglowodanów, 2 g błonnika, 2 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock