Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Pieczony pasternak

Pieczony pasternak

Pasternak to warzywo korzeniowe przypominające pietruszkę. Ma słodki, lekko orzechowy smak i jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

60 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

700 g pasternaku, pokrojonego w paski
50 g masła
1/4 szklanki wody
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
1/4 łyżeczki soli
szczypta pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

1) Włożyć pasternak do naczynia żaroodpornego. Ułożyć na wierzchu kawałeczki masła. Podlać wodą. Posypać oregano, natką pietruszki, solą i pieprzem. Przykryć i piec 45 minut w temperaturze 180°C, aż pasternak zmięknie.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 239 kcal, 12 g tłuszczów (w tym 7 g NKT), 31 mg cholesterolu, 280 mg sodu, 33 g węglowodanów, 7 g błonnika, 2 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x