Pieczony pasternak
Pasternak to warzywo korzeniowe przypominające pietruszkę. Ma słodki, lekko orzechowy smak i jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
60 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
700 g pasternaku, pokrojonego w paski
50 g masła
1/4 szklanki wody
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
1/4 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
1) Włożyć pasternak do naczynia żaroodpornego. Ułożyć na wierzchu kawałeczki masła. Podlać wodą. Posypać oregano, natką pietruszki, solą i pieprzem. Przykryć i piec 45 minut w temperaturze 180°C, aż pasternak zmięknie.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 239 kcal, 12 g tłuszczów (w tym 7 g NKT), 31 mg cholesterolu, 280 mg sodu, 33 g węglowodanów, 7 g błonnika, 2 g białka
Źródło zdjęcia: Adobe Stock