Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Mongolskie fondue

Mongolskie fondue

To doskonały pomysł na przekąskę podczas spotkania towarzyskiego. Każdy ma okazję przygotować dla siebie to co lubi.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

35 minut

LICZBA PORCJI:

8


SKŁADNIKI:

1/2 szklanki sosu sojowego
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka białego octu winnego
1 i 1/2 ząbka czosnku, posiekanego
1 spora marchewka, pokrojona w plasterki
850 ml wywaru wołowego
1 łyżeczka świeżego imbiru, posiekanego
900 g rumsztyku wołowego bez kości, pokrojonego w paseczki
450 g filetu z piersi indyka, pokrojonego w paseczki
450 g surowych, dużych krewetek, obranych
2 małe cukinie, pokrojone w plasterki
3 papryki, czerwona, żółta i zielona, pokrojone na kawałki
150 g pieczarek
1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
200 g sosu hoisin
125 g ostrej musztardy

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać w rondlu sos sojowy z wodą, octem i 1/2 ząbka czosnku. Zagotować. Ostudzić, wstawić do lodówki co najmniej na 1 godzinę.

2) Wrzucić marchewkę do innego rondla, wlać trochę wody i gotować, aż marchew nieco zmięknie. Odlać.

3) Zagotować w kolejnym rondlu wywar z imbirem i resztą czosnku. Przelać do naczynia do fondue.

4) Nabijać wołowinę na widelce i gotować w wywarze. Tak samo postępować z kawałkami indyka, krewetkami i warzywami. Podawać z sosem hoisin, musztardą i sosem sojowo-czosnkowym.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 364 kcal, 8 g tłuszczów (w tym 2 g NKT), 184 mg cholesterolu, 1826 mg sodu, 21 g węglowodanów, 3 g błonnika, 50 g białka

Źródło zdjęcia: Adobe Stock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x