Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Gotowane gruszki

Gotowane gruszki

Gruszki wyśmienicie smakują ze śmietaną, jogurtem lub sorbetem cytrynowym.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

30 minut

LICZBA PORCJI:

2


SKŁADNIKI:

1 szklanka soku grejpfrutowego
1/2 szklanki cukru
1/2 laski wanilii
2 twarde gruszki

PRZYGOTOWANIE:

1) Wlać sok grejpfrutowy do małego garnka. Dodać cukier oraz szklankę wody. Przekroić laskę wanilii wzdłuż na pół małym ostrym nożem. Wyskrobać nasionka, wrzucić do garnka. Dodać również sam strąk. Gotować sok kilka minut, aż uzyska konsystencję syropu.

2) Obrać gruszkę (gruszki) i przekroić wzdłuż na pół. Usunąć łyżeczką gniazda nasienne. Włożyć połówki gruszki do syropu i przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, aby łatwiej się zanurzyły. Gotować 15 minut na małym ogniu, aż będą miękkie.

3) Odcedzić gruszki. Pozostawić w garnku 1/4 szklanki syropu. Gotować go 5 minut, by jeszcze bardziej zgęstniał. Polać nim ugotowane gruszki.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 1478 kJ, 352 kcal, 1 g białka, <1 g tłuszczów (0 g tłuszczów nasyconych), 88 g węglowodanów (81 g cukrów), 3 g błonnika, 10 mg sodu

Źródło zdjęcia: Shutterstock

4.5/5 - (6 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x