Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Irlandzki chleb sodowy

Irlandzki chleb sodowy

Tradycyjny irlandzki chleb przygotowuje się bardzo szybko ponieważ jest robiony na sodzie. Naszą wersję z rodzynkami można jeść nawet bez dodatków.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

60 minut

LICZBA PORCJI:

12 kawałków


SKŁADNIKI:

430 g mąki
100 g cukru
2 łyżki kminku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
450 ml kwaśnej śmietany
120 g rodzynek

PRZYGOTOWANIE:

1) Wymieszać mąkę z cukrem, kminkiem, proszkiem do pieczenia, solą i sodą oczyszczoną w misce. Osobno ubić jajka z kwaśną śmietaną. Połączyć suche i mokre składniki, szybko wyrobić. Dorzucić rodzynki i wymieszać.

2) Przełożyć ciasto do tortownicy. Piec 40–45 minut w temperaturze 180ºC.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 kawałek zawiera: 359 kcal, 14 g tłuszczów (w tym 9 g NKT), 86 mg cholesterolu, 355 mg sodu, 46 g węglowodanów, 2 g błonnika, 8 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x