W tym przepisie ser brie można zastąpić fetą lub serem pleśniowym.
SKALA TRUDNOŚCI:
Łatwe
CZAS PRZYGOTOWANIA:
10 minut
LICZBA PORCJI:
4
SKŁADNIKI:
2 piersi wędzonego kurczaka (ok. 150 g każda)
125 g sera brie
125 g mieszanej sałaty
1 awokado
1 granat
60 ml octu ryżowego
PRZYGOTOWANIE:
1) Zdjąć skórę z piersi kurczaka i pokroić mięso w kostkę lub porwać na części. Przełożyć do miski.
2) Pokroić w plastry ser brie i przełożyć do miski z kurczakiem. Dodać sałatę.
3) Przekroić awokado, usunąć pestkę i obrać ze skórki. Pokroić w plasterki i dodać do sałatki.
4) Wyłuskać ziarenka granatu i dodać do reszty składników. Wlać ocet, wymieszać i podawać z chrupiącym chlebem na lunch lub późne śniadanie.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 406 kcal, 25 g białka, 32 g tłuszczów (11 g NKT), 2 g węglowodanów (2 g cukrów), 1 g błonnika, 254 mg sodu
Źródło zdjęcia: Shutterstock