Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Szybka zupa tom yum

Szybka zupa tom yum

Do tej zupy można użyć mrożonych obranych krewetek. Najlepiej smakuje podana z cząstkami limonki, które wyciska się wprost do zupy.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

25 minut

LICZBA PORCJI:

4


SKŁADNIKI:

100 g groszku cukrowego
20 surowych krewetek, obranych
2 łyżki tajskiej pasty tom yum
90 g kiełków fasoli
15 g listków świeżej kolendry

PRZYGOTOWANIE:

1) Wlać do rondla 1,5 l wody, przykryć i zagotować. Cienko pokroić groszek cukrowy.

2) Do wrzącej wody dodać pastę tom yum i wymieszać. Dodać krewetki i gotować 2 minuty, dodać pokrojony groszek i gotować kolejne 2 minuty lub do chwili, gdy krewetki będą ugotowane.

3) Jeśli kiełki fasoli mają obeschnięte końce, odciąć je. Dodać kiełki do zupy, przelać zupę do miseczek. Przybrać listkami kolendry i podawać.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 141 kcal, 21 g białka, 4 g tłuszczów (1 g NKT), 4 g węglowodanów (2 g cukrów), 2 g błonnika, 1052 mg sodu

Źródło zdjęcia: Shutterstock

4.5/5 - (8 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x