Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Słodkie muffinki marchewkowo-rodzynkowe

Słodkie muffinki marchewkowo-rodzynkowe

Ziarna słonecznika dostarczają organizmowi chroniącej serce witaminy E.


SKALA TRUDNOŚCI:

Średnie

CZAS PRZYGOTOWANIA:

25 minut

LICZBA PORCJI:

12


SKŁADNIKI:

1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki razowej
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 szklanki przecieru jabłkowego
1/4 szklanki oleju
2 duże lekko ubite jajka
1 duża marchewka drobno starta
1/2 szklanki rodzynków

PRZYGOTOWANIE:

1) Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Spryskać olejem w sprayu 12 foremek do babeczek.

2) W dużej misce ukręcić zwykłą mąkę z razową, cukrem, proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem, zielem angielskim i gałką muszkatołową.

3) Utrzeć przecier jabłkowy z olejem i jajkami. Dodać mieszając marchew, rodzynki i mąkę z dodatkami. Napełnić foremki do 2/3 wysokości.

4) Piec 15 minut, aż wykałaczka wbita w ciasto po wyjęciu będzie sucha. Jeść ciepłe lub wystudzone.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 muffinka zawiera: 177 kcal, 3 g białka, 28 g węglowodanów, 6 g tłuszczów, 1 g NNKT, 35 mg cholesterolu, 2 g błonnika, 126 mg sodu

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (3 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x