Do galaretki owocowej w proszku można dodać 1 szklankę soku pomarańczowego i 175 ml jogurtu zamiast wody. Dzięki temu będzie miała bardziej orzeźwiający smak.
SKALA TRUDNOŚCI:
Średnie
CZAS PRZYGOTOWANIA:
30 minut
LICZBA PORCJI:
15
SKŁADNIKI:
2 szklanki herbatników, pokruszonych
3 łyżeczki i 150 g cukru
150 g masła, roztopionego
2 opakowania galaretki pomarańczowej
2 szklanki wrzątku
450 g ananasa z puszki, w kawałkach
300 g mandarynek z puszki, odsączonych
225 g serka śmietankowego
300 g bitej śmietany
bita śmietana, do podania
PRZYGOTOWANIE:
1) Wymieszać okruszki herbatników z 3 łyżeczkami cukru w misce. Dodać masło, ponownie wymieszać. Wylepić masą formę o wymiarach 33 x 23 cm. Piec 10 minut w temperaturze 180°C.
2) Rozpuścić galaretkę we wrzątku w dużej misce. Dodać ananasa i mandarynki. Wstawić do lodówki na 30 minut, żeby galaretka zgęstniała.
3) Utrzeć mikserem serek śmietankowy z resztą cukru. Dodać bitą śmietanę, wymieszać. Nałożyć na ciasto. Ostrożnie nałożyć galaretkę na warstwę kremu. Przykryć i wstawić do lodówki na 2–4 godziny, aż galaretka zastygnie.
4) Pokroić na porcje. Dekorować bitą śmietaną.
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
1 porcja zawiera: 286 kcal, 16 g tłuszczów (w tym 11 g NKT), 41 mg cholesterolu, 326 mg sodu, 33 g węglowodanów, 1 g błonnika, 3 g białka
Źródło zdjęcia: Shutterstock