Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Jajka po florencku

Jajka po florencku

Ten przepis możesz łatwo zmodyfikować dodając do pasty z serka świeżych, posiekanych ziół lub drobno pokrojonej szynki.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

15 minut

LICZBA PORCJI:

2


SKŁADNIKI:

masło, do natłuszczenia i tostów
150 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego
2 jajka
2 kromki pieczywa na zakwasie
2 łyżki serka śmietankowego
2 łyżki sera cheddar, startego
1/2 łyżeczki musztardy dijon

PRZYGOTOWANIE:

1) Postawić przykrywaną patelnię na dużym ogniu. Nalać wody do połowy wysokości i zagotować.

2) Wysmarować masłem 1 lub 2 żaroodporne kokilki o pojemności 180 ml. Odcisnąć szpinak, żeby pozbyć się nadmiaru wody, a następnie rozłożyć go na dnie i po bokach kokilki, by powstało „gniazdko”. Wbić do środka jajko. Posypać je solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ustawić kokilki na patelni z lekko wrzącą wodą i gotować pod przykryciem 4–5 minut, aż białko się zetnie.

3) Przygotować tosty z pieczywa. Wymieszać w małej misce serek śmietankowy z serem cheddar i musztardą.

4) Wyjąć kokilki z patelni i postawić na osobnych talerzach. Nałożyć na wierzch trochę pasty z serka. Podawać jajka z gorącym tostem posmarowanym masłem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 279 kcal, 14 g białka, 17 g tłuszczów (9 g tłuszczów nasyconych), 13 g węglowodanów (2 g cukrów), 1 g błonnika, 419 mg sodu

Źródło zdjęcia: Shutterstock

4.9/5 - (7 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x