Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Kotlety de volaille

Kotlety de volaille

Klasyczne danie zawsze sprawdzi się jako świąteczny albo niedzielny obiad.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

55 minut

LICZBA PORCJI:

6


SKŁADNIKI:

50 g masła, miękkiego
1 łyżka szczypiorku, posiekanego
1 ząbek czosnku, posiekany
6 pojedynczych filetów z piersi kurczaka
75 g płatków kukurydzianych, pokruszonych
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
1/2 łyżeczki papryki
1/3 szklanki maślanki

PRZYGOTOWANIE:

1) Utrzeć masło ze szczypiorkiem i czosnkiem. Uformować prostokąt o wymiarach 7,5 x 5 cm. Przykryć i wstawić na 30 minut do zamrażalnika.

2) Roztłuc piersi. Pokroić masło wzdłuż na sześć kawałków. Ułożyć je na filetach. Założyć krótsze boki filetów na masło, zawinąć dłuższe boki na wierzch, spiąć wykałaczkami.

3) Wymieszać na talerzu płatki kukurydziane z pietruszką i papryką. Wlać maślankę do innego talerza. Zanurzyć kotlety w maślance, a potem obtoczyć w pokruszonych płatkach.

4) Ułożyć kotlety w nasmarowanym naczyniu żaroodpornym. Piec 40 minut w temperaturze 220°C. Usunąć wykałaczki. Podawać z ryżem.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 porcja zawiera: 357 kcal, 13 g tłuszczów (w tym 6 g NKT), 146 mg cholesterolu, 281 mg sodu, 10 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 47 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x