Potrawy bezmięsne

Chcesz podzielić się własnym przepisem?

Nie ma nic prostszego! Wystarczy, że wyślesz go na adres: kontakt@hopnatalerz.pl a po zweryfikowaniu przez nas zespół pojawi się na stronie wraz z Twoim podpisem. Możesz go potem wysłać znajomym lub pochwalić się na mediach społecznościowych jednym kliknięciem!

fot. Adobe Stock

Desery

Lekkie jajka faszerowane

Lekkie jajka faszerowane

Farsz do jajek można przygotować szybciej, jeśli żółtka utrze się nie z majonezem i musztardą, lecz z gotowym dressingiem na bazie śmietany i majonezu. Z takim farszem będą smakować równie wybornie jak te.


SKALA TRUDNOŚCI:

Łatwe

CZAS PRZYGOTOWANIA:

10 minut

LICZBA PORCJI:

8


SKŁADNIKI:

8 jajek, ugotowanych na twardo
1/4 szklanki odtłuszczonego majonezu
1/4 szklanki chudej kwaśnej śmietany
2 łyżki pokruszonej świeżej bułki
1 łyżka musztardy
1/4 łyżeczki soli
szczypta białego pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

1) Przekroić jajka w poprzek w 2/3 wysokości. Wyjąć żółtka. Osiem połówek żółtka zachować do innej potrawy. Białka odłożyć.

2) Utrzeć resztę żółtek z majonezem, kwaśną śmietaną, okruchami bułki, musztardą, solą i pieprzem. Nałożyć łyżeczką na białka. Dekorować ziarenkami pieprzu i kawałkami marchewki.

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

1 jajko zawiera: 74 kcal, 4 g tłuszczów (w tym 1 g NKT), 109 mg cholesterolu, 264 mg sodu, 4 g węglowodanów, śladowe ilości błonnika, 6 g białka

Źródło zdjęcia: Shutterstock

5/5 - (4 votes)
image_pdfStwórz PDFimage_printWydrukuj stronę

Inne pomysły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przeczytaj również... x